Isnin, 19 Oktober 2009

TOM YAM CAMPUR



Hari Ahad lepas jugak buat menu Tom Yam campur...resepi Tom Yam ini Chef Rahiiing yang bagi...siap tolong belikan ramuan2nya sekali...hihi...

TOM YAM CAMPUR(3 orang makan punye..)
Bahan A
1~ 2 ekor sotng sederhana (dipotong)
3 ~ 5 ekor udang
Sepotong Ayam (1/8 : contoh: satu sayap @ satu peha, di potong dadu)

Bahan B
Air 3 cawan ( ~ 700 ml)
3 ~ 5 batang serai (diketuk)
1 labu bawang besar (sederhana: dihiris)
1 sudu Besar sos tomyam(special dalam botol)
1 sudu Besar sos tiram

Bahan C
Secukup rasa Air limau tomyam(special jus limau dalam botol dari Thai)
½ batang saderi
1 biji buah tomato ( sederhana: di belah 6)
Setangkai Daun limau Purut ( ~ 5 – 10 helai)
Seberuk perasa Garam dan Gula secukup rasa (tiada Ajinomoto)

Extra
Sayur bunga Kubis
Cili padi ( Diketuk: Jika mahu pedas)


Cara Membuat:
Masukkan Ayam dan Bahan B kedalam periuk, bila mendidih masukkan bahan A, bila mendidih masukkan bahan C dengan perasa (garam dan gula secukup rasa).
Jika mendidih angkat dan hidangkan dengan segera. Jika mahu makan TOMYAN lebih dari 2 JAM perlu masukkan Asam keping untuk mengekalkan rasa masam.

Jika mahu sayur dan pedas tambahkan bahan EXTRA.

Selamat Mencuba!!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails