Bekfast pagi Ahad ni...buat nasi lemak..tetapi santan kurang pulak...so tambah dengan susu cair carnation sikit...terus nasi lemak jadi warna kekuningan sikit...ttp rasanya ok jugak..sambal ikan bilis guna ikan bilis halus import dari Lumut punye....petang pulak...tengok ada banyak pisang berangan...kita pun buatlah cokodok pisang....
Nasi Lemak
Bahan2nya :
Beras 2 pot
santan 3 pot
susu cair 1 pot
bawang merah 2 biji - hiris
halia - hiris
daun pandan
Cara2nya :
Masukkan kesemua bahan2 atas tadi ke dalam rice cooker macam masak nasi biasa tu...
Sambal ikan bilis
Bahan2nya
Ikan bilis
cabai kering segenggam(agak2 je)
bawang merah 4 biji
bawang putih 4 biji
belacan sedikit
garam
gula
asam jawa
cili sos satu sudu besar
Cara2nya:
1. Bersihkan bahan2 tadi dan blend halus
2. Panaskan minyak hingga panas dan masukkan bahan blend tadi
3. Masukkan garam, gula, asam jawa dan cili sos sikit
4. Biarkan masak sampai naik minyak dan masukkan ikan bilis
5. Tambah air panas sedikit dan biarkan masak hingga mendidih lagi
Cokodok Pisang
Pisang berangan - ikut suka
Tepung naik sendiri
Tepung gandum
garam
gula
Cara2nya
1. Lecek pisang hingga hancur dan masukkan garam dan gula
2. Masukkan tepung naik sendiri dalam 3 sudu besar dan kacau
3. Masukkan tepung gandum, agak2 jangan keras sangat..
4. Panaskan minyak dan ambil adunan tadi dengan tangan...bentukkan jadi bulat dan letakkan di minyak tadi....
5. Kacau perlahan dengan pusing2kan cokodok tadi...akan jadi bulat licin je...
6. Bila cokodok warna cokelat je...toskan dan hidangkan...
Selamat Mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan