Isnin, 28 September 2009

Pengetahuan, Punca, Makanan Yang Patut Dielakkan & Mengubati Kanser

KANSER
Apakah kanser ? Ia merupakan keadaan dimana sel-sel sihat dalam badan telah berubah kerana diserang oleh asid yang mengandungi kimia yang membolehkan sel-sel kanser menambah dan merebak dalam badan. Untuk mengelakkan darah menjadi asidik perlu jaga makanan. Kurangkan makan daging dan amalkan lebih memakan sayur dan buah-buahan.

PENGETAHUAN AM
Gigi manusia menunjukkan sebenarnya perlu makan sayur dan buah-buahan kerana hanya mengandungi 4 batang gigi tajam ( gigi kanine ) daripada 32. Ini bermaksud 28 batang untuk mengunyah makanan berbentuk buah dan sayur. Binatang liar seperti harimau dan singa yang makan daging mempunyai gigi yang tajam untuk mengoyak daging.Kitab agama Al-Quran pun beri petunjuk bahawa perlu makan sedikit daging sahaja.

PENYEBAB KANSER
Penyebab utama adalah merokok. Ia membunuh manusia secara perlahan-lahan tanpa kesan-kesan awal dan menghabiskan duit dengan senyap sahaja. Setiap batang rokok mempunyai 4,000 jenis kimia yang merbahaya ( dalam sukatan amaun kecil ). Menghisap sekali lebih 600 kali merbahaya daripada bernafas asap daripada kenderaan awam.

MAKANAN YANG MENYEBABKAN KANSER :
a) Makanan yang di BBQ
b) Makanan yang di goreng dengan lebih minyak seperti goreng pisang, keledek, kentang fries & wedges, kerepek.
c) Daging yang dimasak dengan api atau suhu yang sangat tinggi.
d) Makanan yang diawet , berlebihan garam atau nitrate. Contoh : makanan tin, telor & sayur masin, sausage, daging salai.
e) Nasi yang disimpan hingga pagi esok ( mengandungi aflatoksin )
g) Makanan yang berkurangan serat. Contoh : roti putih. Badan kami memerlukan 25gm serat yang boleh cair dan diserap dan serat biasa setiap hari. Kami perlu minum sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter atau 8 gelas air kosong sehari.
h) Jangan makan roti yang telah berkulat dan roti yang disimpan lebih 2 hari dalam cuaca panas untuk mengelakkan kanser hati.

UBAT KANSER SEMULAJADI
Sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna hijau, merah, unggu dan oren sangat mengandungi bahan-bahan anti-kanser seperti antioksiden dan Vitamin A, E dan C yang mencegah dan melawan sel-sel kanser. Segala jenis kanser boleh diubati dengan jus buah dan sayur. Buah durian belanda agak berkesan. Berikan kepada pesakit dan buat ujian darah kemudian. Pasti nampak sel-sel kanser akan berkurangan dalam darah kami dan lama-lama akan sembuh. Boleh cuba kalau tak percaya. Ada kes dimana doktor telah kata kanser dalam tahap ke 4 dan tidak boleh diubati lagi.......tetapi oleh kerana tiada pilihan lain ( lebih baik cuba daripada menunggu dan menderita ) dan keyakinan diri pesakit minum jus buah-buahan dan sayuran bercampur ( termasuk carrot, durian belanda, strawberry, blueberry, kobis, broccoli dan anggur merah ).

Dengan Izin ALLAH, selepas beberapa hari pesakit nampak lebih bertenaga dan sihat. Ujian darah dibuat dan doktor-doktor pun terkejut dan hairan bahawa sel-sel kanser makin berkurangan. Lama-lama pesakit makin sembuh dan akhirnya hidup seperti biasa.

HANG TU AHHH...ON SPEAKER TU...

Ini ada cite Hang Tuah versen moden...mehhh on speaker tu...


video

Rabu, 23 September 2009

ORANG JAUH BALIK RAYE....



Hari raya kedua...sebelum bertolak ke Pahang....kami sekeluarga pergi beraye di rumah Kak Arah...pengasuh anak-anak masa kerje kat Ipoh dulu...kami dah anggap Kak Arah sekeluarga seperti saudara sendiri...lebih kurang macam kakak angkat le gitu...yang seronoknya...anak perempuan Kak Arah ada balik ke Malaysia bersama keluarganya dari England....ini snapshotnya...



SUASANA AIDILFITRI...2009


Disini ada foto-foto sempena Hari Raya yang mana sempat snap...semuanya di Ipoh...antara juadahnya ialah lemang, rendang tok, rendang ayam, nasi impit dan kuah kacang, biskut raya ni...my mum buat sendiri...yang sedap sekali ialah kuih semperit tu...sedap... Hari raya pertama sempat pergi 3 buah rumah je....itupun lari sekejap pagi-pagi raya tu....lepas tu...sampai ke malam tak menang tangan...ramai datang rumah...terpaksa masak menu lain lagi..buat kuaw-teow goreng dan bihun sup pulak malam tu....penatnya....





Sabtu, 19 September 2009

BESOK RAYE....SELAMAT HARI RAYA...







Sebulan sudah kita berpuasa...cepat rasanya kehidupan yang kita lalui...sedar-sedar sudah nak raya besok....bersempena menjelmanya bulan Syawal ini...saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin...Hari Raya ini ...balik kampung di Ipoh...Hari Raya kedua pula balik kampung di Pahang...kena bergilir-gilir sambut raye...yang penting sekali dapat meraikan raye bersama kedua ibubapa sendiri dan mertua....kenalah jaga hati mereka....
Menjelang raya...anak-anak raye sakan main bunga api...dengan pengawasan rapi orang dewasa...

JUADAH RAMADHAN DI HOTEL HERITAGE IPOH

Pada hari Jumaat, 18 Sept 2009 kami sekeluarga berserta my parents telah berbuka puasa di Hotel Heritage Ipoh....juadah di sini..nothing special..nak cite...macam biasa je....kebanyakan makanan yang disajikan kurang enak....tak tahulah kenape...mungkin hari itu je yang tak berapa enak kut.....tengok ramai jugak orang yang datang berbuke puasa kat situ.....bersempena Hari Raya yang akan menjelma...saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin kepada semua....

Khamis, 17 September 2009

KAD RAYE...

Dari :Sarizan
Dari : Kak Ani(Billing)
Dari Noora(Alcatel Ipoh)
Dari Kak Naziah(Billing)
Dari:Mazlindawati(Ipoh)
Dari :Ipoh mali..
Dari : Hazlinda(Pernec Ipoh)
Dari : Fahmie


Selasa, 8 September 2009

JUADAH RAMADHAN DI HOTEL ARMADA, P.JAYA




Pada 8 Sept 2009 (Selasa) saya mewakili Division Group IT, Billing Centre telah dijemput untuk berbuke puasa anjuran TAB....vendor yang mengendalikan server/system TM...antara produk atau service yang under TAB ialah Infoblast, CDMA SMS dan Mass Calling iaitu servis yang offer undian melalui fixed line program Akademi Fantasia, Pilih Kasih dan lain-lain..... telah diadakan di Hotel Armada, P.Jaya....berbagai jenis masakan lazat dan yang paling special sekali ialah...roti canai bersalut durian di tengahnya...emmmmm best gile....ini le rupenye...






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails