Isnin, 19 Oktober 2009
RENDANG DINDING
Hari Ahad lepas kita masak lunch...daging dinding dan tom yam campur..resepi dari Chef Rahiiing...hihi..resepi daging dinding tu..kita ambil dari fotopage Helwa...cume kita tersilap pulak..lupe nak goreng daging tu lepas peram dengan kicap...dah habis masak..baharulah perasan..lupa nak goreng...tetapi rasanya ok juga..tak menyerap banyak minyak...
Bahan2nya :
Daging 1 1/2kg -
dipotong 6 cm, dan rebus selama lebih kurang 10 min (jangan terlalu empuk), kemudian, dihiris 1 cm dan ditumbuk agar urat uratnya lerai, kemudian digaul bersama kicap manis hingga rata kehitamannya. barulah digoreng.. separuh garing..diangkat biarkan seketika.
Bahan2an utk menumis :
1 - labu bawang besar }
5 cm - halia } dikisar halus
10 - ulas bawang putih }
10 - ulas bawang merah }
20 - tangkai cili kering ( boleh ikut pedas masing2). } dikisar halus
asam jawa - setengah cawan, dibancuh dgn 1 1/2 air
garam/gula secukup rasa(kita guna gula melaka)
minyak utk menumis
cara2nya :
Panaskan minyak utk menumis, masukkan bawang yg telah dikisar, dimasak hingga naik bau,
barulah dimasukan cili juga yang telah dikisar. Dimasak hingga naik minyak....kemudian
masukkan gula, garam...mengikut citarasa sendiri.
Kemudian barulah dimasukkan daging yang telah digoreng, gaulkan rata2, masukan bancuhan air asam jawa, resepi ni kind of masam2 manis gitu.
Bila daging dah sebati dgn cili dan asam jawa boleh lah diangkat utk dimakan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan