Selasa, 18 Ogos 2009

ROTI JALA

Ini ada resepi roti jala dan kuah kari ayam yang telah dibuat ketika Birthday Party anak hari itu...resepi kuih roti jala di ambil dari Mak Cik Halimah...memang sedap....tima kacih Mak Cik...

Roti Jala
Bahan-Bahannya :
Tepung gandum 1 kilo
Telur 2 biji
garam, air dan serbuk kunyit

Cara-cara Membuatnya:
1) Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati
2)Panaskan kuali leper, letakkan sedikit minyak dengan menggunakan daun pandan
3)Guna acuan dan taburkan adunan ke kuali buat seperti jaring
4)Angkat dan lipat

Kuah Kari Ayam
Bahan-bahannya :
Ayam 1 ekor(dipotong kecil)

Santan 1 biji kelapa
Rempah kari 1 1/2 bungkus
Kerisik 1 paket kecil
Bawang kecil 4 ulas
Bawang putih 2 ulas
Halia 1 inci
Kunyit hidup 1 inci
Daun kari 1 tangkai
Halba 1 sudu teh
Cili kisar 3 sudu besar
Kentang (potong dadu)
Karot (potong dadu)

Cara-cara membuatnya :
1)Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris halus dan tumiskan
2)Masukkan daun kari, halba dan kunyit tadi dan tumis hingga naik bau
3)Masukkan rempah kari dengan cili kisar dan masak naik minyak(kalau boleh ditutup)
4)Masukkan ayam dan gaulkan dengan kari tadi hingga sebati
5)Masukkan kentang, karot dan kerisek dan kacau hingga sebati
6)Akhir sekali masukkan santan, garam dan gula
7)Bila sudah mendidih bolehlah dihidangkan bersama roti jala

Selamat Mencuba!!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails