Ini nak share resepi "Rendang Tok" yang diambil dari Nenek tercinta Tok Saviyah...berasal daripada Gopeng, Perak...difahamkan dolu-dolu kalau ada majlis kenduri...nenek akan dipanggil untuk masak rendang tok nii....memang sedap!!...
RENDANG TOK PERAK
1 KILO DAGING LEMBU (DIPOTONG BENTUK KIUB)
BAHAN A: PERLU DI GORENG KERING DAHULU & KISAR HALUS
CILI KERING 20 BIJI(KALAU NAK PEDAS TAMBAH LAGI)
BAWANG MERAH KECIL 30 BIJI
BAWANG PUTIH 20 BIJI
BATANG SERAI 5 BATANG
HALIA 3 CM
LENGKUAS 3 CM
BELACAN SEDIKIT
BAHAN B: DIHIRIS HALUS
BAWANG MERAH KECIL 30 BIJI
BAWANG PUTIH 10 BIJI
HALIA 5 CM
DAUN KUNYIT 5 HELAI
LAIN-LAIN BAHAN :
SANTAN KELAPA(PEKAT) 2 BIJI
ASAM KEPING 2 KEPING
GULA KABUNG 1 KEPING
GARAM
KERISEK 1 BIJI KELAPA(KALAU NAK SEDAP BUAT SENDIRI)
KULIT KAYU MANIS 3/4 BATANG
BUAH PELAGA
SERBUK LADA HITAM
BUNGA CENGKIH
CARA-CARA MEMASAK:
1)LUMURKAN DAGING DENGAN BAHAN A(KISAR HALUS)DAN MASAK ATAS API SEDERHANA SEHINGGA AIR KERING SEDIKIT
2)MASUKKAN SANTAN, BAHAN B(KECUALI DAUN KUNYIT), GULA KABUNG, GARAM,BUAH PELAGA, BUNGA CENGKIH, LADA HITAM DAN ASAM KEPING HINGGA MENDIDIH KERING. KENA KACAU SELALU SUPAYA TAK HANGIT DI BAWAHNYA
3)AKHIR SEKALI MASUKKAN KERISEK DAN DAUN KUNYIT YANG DIHIRIS HALUS TADI
4)ANGKAT DAN HIDANGKAN...
SELAMAT MENCUBA!!
RENDANG TOK PERAK
1 KILO DAGING LEMBU (DIPOTONG BENTUK KIUB)
BAHAN A: PERLU DI GORENG KERING DAHULU & KISAR HALUS
CILI KERING 20 BIJI(KALAU NAK PEDAS TAMBAH LAGI)
BAWANG MERAH KECIL 30 BIJI
BAWANG PUTIH 20 BIJI
BATANG SERAI 5 BATANG
HALIA 3 CM
LENGKUAS 3 CM
BELACAN SEDIKIT
BAHAN B: DIHIRIS HALUS
BAWANG MERAH KECIL 30 BIJI
BAWANG PUTIH 10 BIJI
HALIA 5 CM
DAUN KUNYIT 5 HELAI
LAIN-LAIN BAHAN :
SANTAN KELAPA(PEKAT) 2 BIJI
ASAM KEPING 2 KEPING
GULA KABUNG 1 KEPING
GARAM
KERISEK 1 BIJI KELAPA(KALAU NAK SEDAP BUAT SENDIRI)
KULIT KAYU MANIS 3/4 BATANG
BUAH PELAGA
SERBUK LADA HITAM
BUNGA CENGKIH
CARA-CARA MEMASAK:
1)LUMURKAN DAGING DENGAN BAHAN A(KISAR HALUS)DAN MASAK ATAS API SEDERHANA SEHINGGA AIR KERING SEDIKIT
2)MASUKKAN SANTAN, BAHAN B(KECUALI DAUN KUNYIT), GULA KABUNG, GARAM,BUAH PELAGA, BUNGA CENGKIH, LADA HITAM DAN ASAM KEPING HINGGA MENDIDIH KERING. KENA KACAU SELALU SUPAYA TAK HANGIT DI BAWAHNYA
3)AKHIR SEKALI MASUKKAN KERISEK DAN DAUN KUNYIT YANG DIHIRIS HALUS TADI
4)ANGKAT DAN HIDANGKAN...
SELAMAT MENCUBA!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan