Selasa, 13 April 2010

KEK BUAH SUSU


Salam semua...last week Mak Cik Halimah datang stay kat rumah...salah satu kuih yang dibuat oleh Mak Cik ialah kek buah susu niii..memang sedap...ttp kita letak dalam cup cake...untuk dibawa ke ofis sempena 1st phase NGN migration (system baru)..start pukul 12.00mlm ~ esok pagi...terkejang bijik mata....so..ini resepinya..memang mudah...

Bahan A: Didihkan dan biar hingga sejuk..kena pastikan betul2 sejuk kalau tidak tak jadi nanti...
250gm butter
490 gm susu pekat
400gm mix fruit
Air 490 gm(boleh guna tin susu tadi)

Bahan B: Gaulkan dengan bahan A
600 gm tepung kek
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate

Cara membuatnya :
1)Didihkan Butter dan susu pekat hingga sebati. Kemudian masukkan mix fruit dan akhir sekali air.
2)Tutup api dan biarkan adunan tadi sejuk
3)Setelah adunan A sejuk masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.
4) Bakar hingga masak

Selamat Mencuba!!

5 ulasan:

sahromnasrudin berkata...

sesedap mata memandang

linda zasly berkata...

Salam..cubalah try...sedap resepi niii

wanshah berkata...

nampak memang sedap. rasanye pun mesti lagi sedap kan kak?.. kirim la skit sample kat saya. =) terliur dah ni tengok pic kak tu. =p

http://wanshah87.blogspot.com

linda zasly berkata...

Dah licin kek buah tu..kalo hendak kena suruh wife hang masak ikut je resepi akak beri tu...memang sedap..kawan2 akak pun kata sedap..hii

wanshah berkata...

ye ke?.. ermm, kena try nih. raya pun tak lama jer lagi. cz puasa pun lagi 3bln jer kan. :-) kejap jer masa berlalu. nanti raya bleh jamu cup cakes ni. huhuhu..

http://wanshah87.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails