Dah lama tak makan kuih lopes nii..dulu masa kecik2 mak selalu buatkan...memandangkan mak ada kat umah kita...belajarlah buat kuih niii dengan mak...inilah hasilnya...sukatannya tak specific sangat...main agak2 je...ini resepinya...
Kuih Lopes
Beras pulut 3 cawan
Air daun pandan 2 cawan
Daun pisang (di layor kat api kecil)
Kelapa parut(putih) sebiji kelapa
garam
Gula kabung 2 ketul
gula pasir 2 sudu besar
daun pandan
Air secukupnya
Cara membuatnya :
1. Basuh beras pulut hingga bersih dan tapis
2. Campurkan dengan air daun pandan(blend daun pandan dan air, kemudian tapis) dan masak di rice cooker sehingga masak
3. Kacau bila sudah masak dan isikan di daun pisang (layor) buat bentuk silinder dan ikat dengan getah hujungnya
4. Kukus beras pulut ini dalam 30 minit
5. Masak gula kabung dengan air, masukkan gula pasir dan daun pandan hingga mendidih dan tapis
6. Sediakan kelapa parut(putih) campurkan dengan garam sedikit dan gaul hingga sebati
7. Pulut yang telah dikukus dibiarkan sejuk dan bila hendak makan buka daun pisang. Ambil benang dan potong pulut itu bentuk bulat dan gaulkan dengan kelapa parut tadi.
8. Hidangkan bersama gula kabung yang telah dimasak tadi
Selamat Mencuba....
2 ulasan:
nmpak sedap la kuih nie..bolela dipostkan kemari, puan..biar sy rasa dahulu..mane tau leh masuk ketuk2 ramadhan nnti hehehehe
nak try rasa boleh...tapi kena try buat ikut resepi niii...thanks kerna sudi beri komen...
Catat Ulasan